Jaký je vývoj nového realitního zákona


4. duben 2019

Profese realitního makléře se brzy stane prestižnější. Alespoň podle ministerstva pro místní rozvoj, které připravilo zákon o realitním zprostředkování, s čímž musím souhlasit. Zákon se momentálně nachází ve sněmovně před prvním čtením. V platnost by měl vstoupit již od příštího roku. Co všechno zákon obsahuje?

Jaký je vývoj nového realitního zákonaJaký je vývoj nového realitního zákona

Prestiž realitek i pročištění trhu

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové je hlavním cílem zákona ochrana spotřebitele. Zákon se zaměřuje zejména na oblast kvalifikace realitních makléřů, nakládání s penězi spotřebitelů a nekalých praktik. Zvýší se tím prestiž realitních kanceláří a celkově by mělo dojít k pročištění trhu.

Rovněž podle Kláry Dostálové by realitní kanceláře již neměly klientům nabízet úschovu peněz. Toto pravidlo by mělo být součástí nového realitního zákona. Podle mého názoru je úschova u M&M reality bezpečná. Otázkou je však, jak to funguje u menších realitních kanceláří. V každém případě se nebráníme využití advokátní úschovy, kdy spolupracujeme i s externími advokáty.

Pojďme se nyní podívat na ty nejzásadnější změny, které nás v rámci nového realitního zákona čekají.


Z volné živnosti vázaná

Momentálně je vzhledem k počtu obyvatel v ČR nejvíce realitních makléřů ze všech zemí EU. Tuto živnost momentálně drží přibližně patnáct tisíc lidí. Z toho je však aktivních makléřů sotva polovina. Je to dáno zejména tím, že se realitním makléřem může stát jakákoliv osoba od věku 18 let a s čistým trestním rejstříkem.

V každém případě existuje mnoho makléřů, kteří zprostředkování realitních služeb nevykonávají jako svou hlavní profesi nebo dostatečně se nevzdělávají. Díky změně živnosti z volné na vázanou by se měl celkový počet zredukovat a realitní činnost by tak měli vykonávat pouze ti, kteří to myslí vážně.


Potřebná kvalifikace

Změnou živnosti to ale nekončí. Aby se mohl někdo stát realitním makléřem, bude potřeba, aby měl dokončené vysokoškolské vzdělání v oboru práva, ekonomie či financí, marketingu, případně obchodu nebo stavebnictví. Další možností je ukončené středoškolské vzdělání s maturitou v kombinaci s třemi lety praxe. Pro makléře bez příslušného vzdělání je připraven speciální kurz zakončený zkouškou.

Existují však realitky, které v podstatě podle zákona pracují již nyní. Například v M&M reality jsou na schválení zákona s předstihem dostatečně připraveni. Makléři skládají zkoušky, které jsou po úspěšném složení zakončeny certifikátem. Stejně tak jsou v rámci neustálého vzdělávání pravidelně školeni.


Chcete se stát realitním makléřem a opravdu rozvíjet své schopnosti?

Zjistit více



Sledujte nás